In memoriam

Erna Bruinsma-Gerrits overleed 21 januari 2016 na een ziekbed van 8 weken. In onze herinnering was zij een blije, hartelijke, heel vriendelijke vrouw, altijd dienstbaar voor de ander.

Geboren in een Brabants boerengezin met 15 kinderen, vlakbij de Duitse grens - vanwaar mogelijk haar voorliefde voor de Duitse taal. Zij kwam als kind al in contact met de Antroposofie door huishoudwerk op Bronlaak. Haar liefde voor tekenen en schilderen was er nog vroeger, maar omdat zij als meisje daarmee niet de kost zou kunnen verdienen, werd ze verpleegster. Dat was een beroep dat zij vanuit natuurlijke aanleg en haar hart deed Ėmet veel bijval van cliŽnten. Hoofdwerk zoals nodig voor toediening van medicijnen, vond zij niet prettig, waarom ze uiteindelijk met het verpleegwerk stopte. Wel deed ze nog een tijd particuliere verzorging en stervensbegeleiding.

Op basis van haar liefde voor de kunst en na diverse kunstzinnige opleidingen begon Erna vanaf ca. 1990 fulltime te schilderen. In 1995 startte zij een glasbedrijf. Rond 2000 verhuisde zij van Limburg naar Utrecht en begon het glas- en schilderkunst bedrijf Arterna, waarin zij veel produceerde en cursisten had. Arterna was ook een formeel leerbedrijf. Erna Bruinsma laat bij particulieren, instellingen en bedrijven een groot aantal schilderijen en glaswerken na - vazen, schalen, objecten, ramen, vaak ongesigneerd.

Erna was spiritueel en gnostiek gericht en als kunstenares veelzijdig in vormgeving, wars van conventies. Startend vanuit een nulpunt - in de ontmoeting met de ander, zichzelf of wat zij onder handen kreeg, gaf zij vorm in tekening, schilderij of glas. Aanvankelijk figuratief werkend, abstraheerde zij later in vorm en kleur. Kleur, geboren uit licht, was haar leidraad voor expressie van stemming en leven.

Voor glascursussen en werk in opdracht verwijzen wij naar Maarten Schildwacht.

2 maart 2016